Басейните INTEX са идеално решение за всеки двор.

 Освен удоволствие, басейнът изисква внимание и грижи. Приготвили сме ви кратък наръчник с най-важните стъпки за поддръжка на басейн INTEX:

1. Определете правилно мястото за монтаж на басейна – теренът трябва да е подравнен и почистен от  камъчета; добре е отдолу да постелете подложка. Препоръчително  е наоколо да няма много дървета и храсти, които при вятър ще пълнят басейна ви с листа, а и по този начин ще използвате максимално слънчевото греене.

2. Оборудвайте басейна с филтър. Ще може да съхраните водата през целия сезон бистра. Всички басейни Intex могат да бъдат оборудвани с картушен филтър. За да удължите живота на филтъра трябва да го поддържате правилно. Веднъж седмично го измивайте на силна струя течаща вода без препарати, като разгъвате всяка гънка. Така ще дадете възможност на филтъра свободно да пречиства водата. В зависимост от употребата на басейна и поддръжката, филтърът може да се използва от 3 до 6 месеца.

3. Покривалото за басейн е важно – ще намалите изстиването на водата през нощта, а и ще я предпазите от замърсявания. Не на последно място, ще намалите разхода на дезинфектанти за вода.

 4. Дезинфекция на водата в басейна– има множество микроорганизми които водят до помътняване или позеленяване на басейна. За дезинфекцията на водата в басейните INTEX  са необходими препарати, аналогични с тези за големите басейни. Имайте предвид, че хлорът се разрушава основно от органичните замърсители /броя хора ползващи басейна/ и UV лъчите на слънцето /т.е. колкото по-горещо е времето, толкова по-бързо хлорът ще се разтваря/. За да дозирате правилно продукта СТХ 370 , използвайте тестер за измерване на хлор и рН. За борба с водораслите във вашият басейн, препоръчваме алгицид с избистрител СТХ 60.

5. Пускане на басейн INTEX в експлоатация: След първоначално напълване на басейна с вода използвайте СТХ 200- бързо разтворим хлор за шокова дезинфекция. Разтворете гранулите бърз хлор в кофа вода преди да го изсипете в басейна. Директният контакт на хлор  / СТХ 200, СТХ 370/ с фолиото, предизвиква обезцветяване. Заредете хлоринатора с  таблетки СТХ 370, филтрационната помпа трябва да работи 24 часа. След това измийте картушния филтър с течаща вода, измерете нивото на хлор и рН и ако показателите са в норма, може да се къпете в басейна.

6. Басейн INTEX в режим на употреба: Помпата трябва да работи поне 4-8 часа, като е желателно в най-големите горещини по обяд да не оставяте басейна без филтрация.

7. Третиране с препарати

  • · Хлор – Нормите за остатъчен хлор са 0,6 – 1,5 мг/л . За поддържане нивото на хлор в басейна използвайте таблети бавен хлор СТХ 370. Поставете таблетата в хлоринатор и оставете свободно да плува в басейна. Например за басейн с диаметър 3.66 м и дълбочина 0.91 м една таблета /200 гр/ е достатъчна за 1 седмица. Можете да разделяте таблетата на четвъртинки и да я слагате в кошничката на филтъра през няколко дни или когато нивата на дезинфектант са паднали под 0,6 мг/л. Запомнете: Непрекъснато и по всяко време във водата трябва да има свободен остатъчен хлор. Всяко оставяне на водата без хлор води до помътняване и развитие на водорасли. ВАЖНО: Не използвайте мултифункционални таблети за басейни Intex. Те съдържат коагулант, който може за запуши филтъра и скъсява времето му за работа
  • · Нормата за рН е 7,2 – 7,6. При по-ниско рН водата дразни лигавицата на очите, а при високо – хлорните продукти губят от ефективността си. Ако рН е извън посочените граници е необходимо да се добави рН коректор - рН (-) СТХ 10  или рН (+) СТХ 20. Препоръчваме да добавяте половината от количествата, които са описани на опаковката, тъй като всяко рязко изменяне на рН крие опасност от смяна на цвета на водата. Ако на другия ден рН отново е извън норми се добавя още коректор /като количествата са наполовина от тези, сложени предния път/. Така се прави всеки следващ ден до достигане на необходимите нива.
  • · Алгицид СТХ  60 – препарат за предпазване и унищожаване водорасли. Добавя се един път седмично с цел превенция. Дозировките са описани върху опаковката. За басейн с обем 3-4 куб.м. около 100 мл/седмично са достатъчни.

8. Механично почистване на дъното на басейна - един път седмично почиствайте дъното с вакуумна подочистачка.