С настъпването на плувния сезон поддръжката и дезинфекцията на басейна стават много важни. До преди няколко години единствената алтернатива за поддръжка и дезинфекция на домашния басейн беше хлорът. Ето защо те се наричат "хлорни басейни", тъй като се третират с хлор.

В последно време обаче използването на сол за поддръжка и дезинфекция на басейни придоби голяма популярност и се превърна в отлична възможност за домашна употреба. Тези басейни се наричат "басейни със солена вода". В този смисъл сигурно се чудите кое е по-добре - да имате "соленоводен басейн" или "хлорен басейн"?

Ще анализираме подробно основните разлики между хлорните и соленоводните басейни и ще ви помогнем да решите кой от тях отговаря най-добре на вашите нужди.

Разлики между басейните със солена вода и хлорните басейни

Хлорът и солта са два алтернативни метода за дезинфекция на водата в басейна. Всеки от тях обаче работи по различен начин, предлагайки различни предимства, които си струва да знаете, преди да решите дали да имате басейн с хлор или със солена вода.

Като начало, в случай на хлорни басейни, дезинфекцията се постига чрез добавяне на химически продукти според нуждите. Докато при басейните със солена вода се инсталира солна електролиза, която превръща добавената сол в натриев хипохлорит. Това вещество служи като дезинфектант за водата в басейна, точно както хлорните продукти, но с тази разлика, че няма мирис и не предизвиква алергии по кожата.

Изключително важно е да се подчертае, че морската вода сама по себе си не дезинфекцира водата в басейна, така че басейн със сол, но без солен хлоратор, не може да се поддържа в добро състояние. За осъществяване на процеса на дезинфекция е необходим солен хлоратор.

Често срещан въпрос, който възниква, е дали плуването в басейн със солена вода е равностойно на плуването в морето. Отговорът е, че не е същото, тъй като нивото на солта е много по-ниско, отколкото в морето. Концентрацията на сол в хлорираната със сол вода в басейна е от 4 до 6 g/l, докато морската вода има концентрация между 34 и 38 g/l.

 Хлорни басейни

Предимства

Разходите за поддръжка са ниски при хлорните басейни.

Eфективен при премахването на гъбичките и бактериите във водата.

Много лесен за използване и поддръжка.

 

Недостатъци

Може да предизвика дразнене на кожата и очите при някои хора.

Някои хора не харесват миризмата на хлор.

Хлорът може да износи банските костюми.

 

Соленоводни басейни 

Предимства

Изборът на солен вариант намалява употребата на много домакински химикали.

Въпреки че първоначалната инвестиция може да е малко по-висока, солта е евтин продукт, което прави поддръжката на басейн със солена вода рентабилна.

Поддръжката е практически автоматична.

Дори когато водата се изпарява, солта остава, така че единствената загуба на сол ще се случи по време на обратното промиване на филтъра.

Недостатъци

Разходите за инсталиране обикновено са по-високи

от тези на хлорните басейни, въпреки че

впоследствие поддръжката е по-ниска.

Как да избираме между хлоратор със сол и хлор

Изборът между басейн с хлор или със солена вода е лично решение. Препоръчително е да анализирате плюсовете и минусите и да определите кой вариант отговаря най-добре на вашите нужди.

Ако разгледаме разходите, инсталирането на басейн със солена вода е подобно на инсталирането на соларни панели: първоначалната инвестиция е висока, но тя се изплаща бързо и през годините харчите много по-малко пари.

Все пак хлорът е и винаги ще бъде подходящ вариант, въпреки че необходимостта от химически продукти и малко по-съвестната поддръжка може да го направят по-препоръчителен за басейни, които няма да се използват често от деца.

Означава ли това, че хлорът не може да се използва в семейните басейни? Съвсем не, само че ще трябва да обърнете малко повече внимание на това как малките деца реагират на хлорираната вода.

И не забравяйте, че независимо от избрания вариант, от съществено значение е да осигурите правилна поддръжка и да гарантирате, че нивото на водата е в оптимално състояние.