Надземният басейн е едно от най-добрите допълнения към всеки дом през лятото. Но със смяната на сезоните и понижаването на температурите е време да помислим как правилно да съхраним съоръжението си през зимните месеци.

Препоръчваме да съхранявате надземния си басейн в помещение с постоянна положителна температура, без висока влажност на въздуха. Не е необходимо да демонтирате цялото корито на басейна, ако имате мека зима и температурите не падат под нулата. Ако живеете в район с по-сурова зима и температури падащи под 4 градуса Целзий, трябва да демонтирате басейна.

Ето всичко, което трябва да знаете, за да съхранявате своя надземен басейн за зимата.

1.Изгответе списък с компонентите на басейна и мястото им на монтаж.

2.Подсигурете си дренажна помпа или градински маркуч

3.Препарат за почистване (обезмаслител или веро), кофа, четка за басейн, отвертка ,голяма суха торба за линера

Първа стъпка: източване на надземния басейн Първото нещо, което трябва да направите, когато прибирате надземния си басейн, е да източите цялата вода. За тази цел можете да изсмучете водата с помощта на градински маркуч, да използвате дренажна помпа или да използвате адаптер за източване (ако басейнът има такъв) с прикачен маркуч за помпа. Уверете се, че имате план къде ще отиде излишната вода. Препоръчваме да не третирате водата с хлор 2-3 дни преди да я източите, за да не навредите на растенията в двора. Втора стъпка: Това е добър момент да почистите облицовката на басейна. Никога не е добра идея да съхранявате оборудването на басейна си, когато е мръсно или мокро, тъй като може да се натрупа мухъл, докато се съхранява. Смесете една част почистващ препарат (веро за съдове или обезмаслител са чудесен вариант) с десет части вода и изсипете малко върху облицовката на надземния басейн. След това почистете облицовката с помощта на четка за басейни.След като почистите добре облицовката, я изплакнете с маркуч, за да отмиете препаратите. Трета стъпка: Оставете облицовката на басейна да изсъхне, преди да я приберете. Това не би трябвало да отнеме повече от 24 часа, ако басейнът е изложен на слънце.Четвърта стъпка:Сега е време да деинсталирате надземния басейн. Това включва: изключване на помпата, филтъра и другото оборудване, както и разглобяване на рамката (или просто изпускане на въздуха, ако басейнът е надуваем). Уверете се, че сте прибрали всички части. Пета стъпка: Сгънете внимателно облицовката Сгънете прилежно облицовката на надземния си басейн, навийте я на стегнат цилиндър и я съхранявайте в здрава торба, за да предотвратите намачкване и да я предпазите по време на съхранението. Използвайте талк или пудра за да неутрализирате възможността за слепване на винила. Шеста стъпка: Съхраняване на облицовката и всички останали части на сигурно и сухо място Накрая е време да съхраните всички части на надземния басейн в на топло и сухо място за зимата.

Горещо препоръчваме да поставите сгънатата облицовка на басейна в голяма торба или чувал, за да я предпазите. Уверете се, че съхранявате безопасно и всички химикали за басейна!

Правилното съхранение на басейна през зимата гарантира, безпроблемна експлоатация следващото лято.

Какво може да се случи с линера, ако презимува на открито при минусови температури? Структурни повреди Зимата е съпроводена с ниски температури, които могат да доведат до замръзване на водата в басейна ви. Когато водата замръзне, тя се разширява и може да повреди стените и структурата на вашия надземен басейн. Могат да се появят пукнатини, течове и други проблеми, чието отстраняване може да бъде скъпо и отнемащо време. Повреди по оборудването През зимата помпата, нагревателят и филтърът на вашия басейн също могат да се повредят при понижаване на температурата. За да предотвратите унищожаването на скъпоструващото оборудване на басейна, най-добре е да го изчистите, разкачите от коритото, подсушите и приберете за студените месеци. Не забравяйте да извадите картушния филтър от корпуса на филтрацията.