Кои препарати са подходящи за джакузи и басейн Intex

Ще разгледаме най- често срещаните проблеми с поддръжката на водата и тяхното решение.

На първо място ще отбележим, че има разлика при поддръжката на джакузи и басейн Intex, дори когато са с еднаква филтрационна система, а именно картушна. Разликата произхожда от температурата на водата.

Джакузито рядко се използва под 27 градуса С. Това е причината поради която хлорните продукти губят своята ефективност. За дезинфекция на водата в джакузита с висока температура (27-32 градуса С) препоръчваме СТХ 100- кислородни таблетки. Този продукт ефективно елиминира болестотворните бактерии и гъбички. Рядко във водата на джакузито може да се развият водорасли. Най- честата причина за това е липсата на достатъчна филтрация или недостатъчно дезинфектант. В този случай препоръчваме да разтъркате стените и дъното с четка, след което да добавите 1-2 капачки СТХ 60. Този продукт премахва спорите на едноклетъчните водорасли- алги. Предозирането на продукта, води до образуването  на обилна пяна. Включете филтрацията да работи.  Два часа по- късно добавете 15 гр СТХ 200 за шокова дезинфекция. Оставете филтрацията да работи до избистряне на водата. В повечето случаи са необходими около 24 часа. Измийте филтъра без препарати. Киселинност на водата:  рН е важен показател както за къпещите се, така и за електрониката на вашето джакузи. При високо рН, водата калцира и образува наслаги по нагревателя, помпата и стените на коритото. В случай, че имате този проблем, трябва да държите нивото на рН по- ниско (6,8).

Редовното измерване на концентрацията на дезинфектанта и рН във водата осигурява безопасна среда за къпещите се. Как се използва тестер? Отворете епроветките и ги изплакнете с вода от съоръжението. Капнете 5 капки от реактива с жълта капачка в жълтата скала и 5 капки от червения реактив в червената скала. Поставете тапичките на епроветките. Разтръскайте и сравнете оцветяването върху бяла основа. Оптималните стойности са в средата на скалата. При отклонение от нормата, коригирайте.

Поддръжката на водата в басейна се определя от вида на филтрацията. Картушните филтри улавят най- фини частици. При употреба на неподходящи препарати (съдържащи коагулант), филтъра се запушва, намалява дебита на водния поток в резултат на което помпата може да изгори. За да работи безпроблемно системата и да поддържате чиста вода през цялото лято, препоръчваме употребата на СТХ 370- стабилизиран, бавно разтворим хлор на таблетки за дезинфекция на водата и СТХ 60  препарат срещу развитие на водорасли. При първоначално пълнене на басейна и шокова дезинфекция, препоръчваме СТХ 200 -15гр/1м2 предварително разтворен в съд с вода. Важно: не поставяйте хлорни продукти върху фолиото на басейна. Не използвайте мултифункционални таблетки при басейни с картушен филтър. В този случай, гаранцията на помпата отпада.

За басейни с пясъчна филтрация най- лесен и изгоден начин за поддръжка на водата са мултифункционалните таблетки СТХ 392. Те съдържат всички необходими компоненти за чиста, дезинфекцирана вода. При първоначално пълнене на басейна и шокова дезинфекция, препоръчваме СТХ 200 -15гр/1м2 предварително разтворен в съд с вода.

Нивото на рН и хлор се следи и измерва на всеки 3-4 дни с тестер.

За всички басейни препоръчваме филтрацията да работи минимум 4-5 часа дневно.